maanantai 4. maaliskuuta 2013

Macarons


 Rohkenin sitten kokeilemaan vihdoin kauan haaveilemaani leivosta, eli Macaronia. Innostuksen tähän sain kun ruokaostoksille mentäessä poikkesimme Kodin Ykkösessä ja siellä oli tarjouksessa todella kätevän oloinen pursotin. Tämä ostos oli varmasti yksi erittäin iso syy siihen että nämä onnistuivat näinkin hyvin...
 Olin kuullut paljon kauhutarinoita siitä miten nuo epäonnistuvat aina ekoilla kerroilla ja ovat hirvittävän vaikeita tehdä. Itse en kokenut ainakaan tällä ihanalla ohjeella ja kätevällä pursottimella niiden olevan kovin vaikeita... Ohjeen nappasin Ewelyn's Cakeheaven -blogista. Omaksi yllätyksekseni/järkytyksekseni, ne onnistuivat siis aikas hyvin. Eivät ehkä täydellisen muotoisia, mutta todella makoisan makuisia.

Macarons
100g mantelijauhetta
110g kananmunan valkuaista (n. 3 kpl)
200g tomusokeria
4 rkl sokeria

Nosta ainekset huoneenlämpöön vähintään puoltatuntia ennen leivontaa.

Ensin sekoita mantelijauhe ja tomusokeri hyvin keskenään erillisessä kulhossa. Erottele tämän jälkeen valkuaiset keltuaisista varovasti, yhtään ei saisi keltuaista joutua sekaan. Vaahdota pieni hetki valkuaisia ja lisää siihen sokeri ruokalusikallinen kerrallaan. Tämän jälkeen vatkaa hetki täydellä teholla, varo kuitenkin tekemästä vaahdosta liian "kovaa". Vaahdon pitäisi olla notkeaa ja kiiltävää. Sekaan voi sekoittaa haluamaansa karamelliväriä söpön värin synnyttämiseksi.

Seuraavaksi kaadetaan manteli+tomusokeri seos kokonaan vaahtoon ja sekoitetaan nuolijalla käännellen tasaiseksi massaksi. Seoksen voi myös pistää siivilän läpi joukkoon, saattaa tulla vielä tasaisempi lopputulos. Itse vain kippasin sen sekaan. 

Tämän jälkeen taikinaa laitetaan pursottimeen ja pursotetaan pieniä 2-3cm kokoisia ympyröitä leivinpaperille. Kopauta peltiä lopuksi muutaman kerran jämäkästi pöytään tasaisemman tuloksen saavuttamiseksi. Anna palluroiden levätä 30minuutista - tuntiin että pinta kovettuu.

Uuniin 150asteeseen, keskitasolle noin. 10minuutiksi.

Valmiit, jäähtyneet puolikkaat irroitetaan varovasti leivinpaperista ja täytetään haluamallaan tavalla. Itse täytin sekä vadelmamarmelaadilla että seuraavalla seoksella (ohjeen otin täältä):

Täyte
100g pehmeää voita
1½ dl tomusokeria
1tl vaniliasokeria
1 kananmunan keltuainen
2rkl vadelmahilloa

Laita pehmeä voi kulhoon ja siivilöi tomusokeri+vaniljasokeri päälle. Vatkaa sähkövatkaimella kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Vatkaa joukkoon keltuainen ja hillo. Tässä kohtaa jaoin seoksen kahteen osaan ja toiseen laitoin muutaman tipan punaista karamelliväriä ja toiseen keltaista.

Tässä vielä työvaiheita kuvina

 (Ensimmäisenä kuva ihanasta pursottimesta. Varmaan tosi kätevä myös muussa leivonnassa ja koristelussa. Olen aina vihannut perinteisiä pursottimia, onnistun aina vain sottaamaan kaikki paikat ja koristelu ei onnistu.)
*Lops*
 Samat vaiheet vielä punaisen massan kanssa
Sitten uuniin
Valmiit kuoret

Valmiit Macaronit:



Suosittelen varsinkin ensikertalaisia kokeilemaan tätä ohjetta! Onnea yrityksiin! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tekevät minut iloiseksi joten kiitos vaivannäöstäsi ! :)